FAQ
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woonruimte die zich op hetzelfde perceel bevindt als je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor de persoon die je verzorgt, maar het is ook mogelijk dat jij als mantelzorger in de mantelzorgwoning gaat wonen, terwijl de zorgbehoevende in de hoofdwoning verblijft.
Een mantelzorgwoning kan op verschillende manieren worden gerealiseerd:
- Het plaatsen van een kant-en-klare unit in de tuin.
- Het aanbouwen van een extra ruimte aan je woning.
- Het ombouwen van een bestaand bouwwerk, zoals een garage of schuur, tot een mantelzorgwoning.
Als de zorgsituatie verandert, bijvoorbeeld als de zorgbehoevende verhuist naar een verpleeghuis of komt te overlijden, moet de mantelzorgwoning worden verwijderd of de voorzieningen zoals keuken, badkamer en toilet worden verwijderd.
Is een mantelzorgwoning vergunningsvrij?
Sinds 2014 kun je onder bepaalde voorwaarden een mantelzorgwoning plaatsen zonder vergunning. Deze regels waren opgenomen in het Besluit omgevingsrecht (Bor 2014). Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Deze wet bundelt diverse regelgeving, waarbij gemeenten meer verantwoordelijkheden krijgen, waaronder het opstellen van bouwregels in een omgevingsplan.
In het omgevingsplan kan de gemeente bepalen:
- Of een mantelzorgwoning vergunningsvrij is.
- Welke voorwaarden hiervoor gelden.
Zolang een gemeente nog geen omgevingsplan heeft, blijft de oude regelgeving gelden, ook wel de "bruidsschat" genoemd. De regels voor mantelzorgwoningen kunnen per gemeente verschillen. Wil je een mantelzorgwoning plaatsen? Neem dan contact op met je gemeente om de huidige regelgeving te achterhalen.
Wat zijn de belangrijkste spelregels voor een mantelzorgwoning?
- Locatie en grootte:
De mantelzorgwoning moet op het achtererf worden geplaatst.
De totale oppervlakte van bijgebouwen mag niet worden overschreden.
In het buitengebied zijn extra mogelijkheden voor verplaatsbare units van maximaal 100 m².
- Intensieve mantelzorg:
Er moet sprake zijn van intensieve zorg.De gemeente kan om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of sociaal-medisch adviseur vragen. Let op: huisartsen verstrekken deze verklaringen vaak niet meer. Informeer bij de gemeente hoe je kunt aantonen dat je mantelzorger bent.
- Pre-mantelzorg of meergeneratiewonen:
Als er nog geen mantelzorg nodig is, valt dit onder ‘pre-mantelzorgwonen’ of ‘generatiewonen’. Dit is niet toegestaan zonder vergunning. Wij adviseren je ook op dit gebied maar het is aan te raden ook bij de gemeente naar eventuele aanvullende eisen navraag te doen.
- Bewoning:
De mantelzorgwoning mag worden bewoond door maximaal één huishouden van maximaal twee personen, waarvan minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.
- Leefruimte:
Alleen de begane grond mag als woonruimte worden gebruikt; zolderruimtes zijn uitsluitend voor opslag.
- Aanpassing bestaand bouwwerk:
Als een bestaand bouwwerk wordt omgebouwd tot mantelzorgwoning, gelden de regels voor vergunningsvrij bouwen niet.
- Bestemming van de grond:
Een mantelzorgwoning mag alleen worden geplaatst op grond met een woonbestemming en niet op agrarische grond of andere bestemmingen.
Ook wanneer de locatie bij een woonhuis is met een monumentenstatus of in een beschermd stadsgezicht valt, gelden afwijkende regels. Dan is namelijk wel altijd een omgevingsvergunning nodig.
Wil je een mantelzorgwoning realiseren? Informeer altijd bij je gemeente naar de specifieke regels die op jouw situatie van toepassing zijn.
Hoe gaat de aankoop en plaatsing van een mantelzorgwoning in de praktijk?
Kuiper Mantelzorgwoningen neemt jou vanaf de eerste kennismaking bij de spreekwoordelijke hand. Wij nemen in alle rust in ons verkoopkantoor in Waarland jouw wensen door. Deze wensen worden in samenspraak met de fabriek waar wij de mantelzorgwoningen laten bouwen doorgevoerd. Vervolgens ontzorgen wij jou, wanneer jij dit wenst uiteraard, met het transport en de plaatsing.